Премиера на „Човек в стъкленица“

Македонският писател Александър Прокопиев участва в Нощ на литературата 2022 в София, където бяха четени разкази от книгата му "Човек в стъкленица". Изданието имаше и специална премиера, на която книгата бе представена от Алек Попов. Събитието се състоя в Културно-информационния център на Република Северна Македония и бе открито от директора му Сашко Насев. Оригинален, с чувство за хумор и ерудиран, автор за всички поколения, Александър Прокопиев е написал очарователна и остроумна книга, която разказва за вината и прошката, за тежестта на победите и пораженията. Сюжетите преплитат съвременни истории с приказни, легендарни и митологични мотиви.


Премиера на „До Чикаго и назад“ отвъд пътеписа. Към генеалогията на Бай Ганю“

Проф. Пламен Антов представи в големия салон на БАН книгата си „До Чикаго и назад“ отвъд пътеписа. Към генеалогията на Бай Ганю“. Caмо пътепис ли е „До Чикаго и назад”? Отивайки на Световното изложение в Чикаго през 1893 г., не се ли озовава Алеко на един друг, съвършено нов материк – но не в пространството, а във времето: в антиутопичния „нов свят” на бъдещия ХХ век, светът на една нова, постхуманна технологична реалност? От друга страна, случайно ли образът на Бай Ганю се ражда тъкмо там, в Америка, на световния панаир? „До Чикаго и назад” не просто като пътепис, а като проницателно философско, култур-цивилизационно наблюдение, което в много отношения е изпреварило собственото си време и е свидетелство за първия сблъсък на българския колективен човек с Модерността.


Представяне на романа "Професора"

В рамките на културната програма на Алея на книгата в София Таня Глухчева представи новия си роман "Професора". Средновековна испанска куртизанка и свещеник се срещат отново след векове – тя е независима жена, той – знаменит професор. Дали ще се познаят и как ще свърши историята им този път? Или освен тях са се преродили и онези, които в миналото са им попречили да бъдат щастливи? Наука, религия, езотерика се преплитат в едно, за да дадат отговор на много въпроси, както и да породят нови...

Stacks Image 283

Представяне на книгата "10 чужди мечти"

На Алея на книгата в София Ралица Димитрова представи книгата си "10 чужди мечти", разказваща за предизвикателството да осъществиш чужда мечта, за съпричастността с болката на другия, за невъзможната и щастливата любов, за отговорността пред сбъднатите мечти. Всички истории са вдъхновени от обичта, която ни изпълва с живот.

Stacks Image 285

Представяне на книгата „Срещи с дявола“

Сашко Насев бе специален гост на фестивала „Пловдив чете“, къде бе представена книгата му „Срещи с дявола“.

Stacks Image 287